TQ Sudi Follow :)

Sunday, 1 April 2012

photo2 hantu kini sering terhasil secara digital

"Saya kini mendapat lebih banyak gambar-gambar hantu yang dihantar kepada saya, berbanding sepuluh tahun lalu," kata Caroline Watt dari Unit Parapsikologi Koestler di Universiti Edinburg, England. Phil Hayes, penyelidik pada Penyelidikan Paranormal British, membenarkan.

Tahun lalu, Hayes melaporkan gambar-gambar menakutkan yang masuk ke inbox-nya dalam jumlah mencengangkan.

Seabad lalu, fotografi hantu begitu mengharu biru, menggoda imaginasi awam mengenai apa yang dikira sebagai bukti kuat penampakan-penampakan hantu.

Namun kebangkitan fotografi hantu di era kini tak terlalu berkaitan dengan paranormal, sebaliknya lebih kerana peningkatan penggunaan media sosial dan telefon-telefon berkamera.

Pemburu hantu mungkin tak begitu menyambut datangnya teknologi seperti ini. Tetapi, menurut Dave Wood dari Persatuan Kajian Ilmiah terhadap Fenomena Anamoli, telefon berkamera kos rendah telah membuat perniagaan fotografi hantu menjadi lebih ghairah.

Banyak dari telefon-telefon bimbit yang dihasilkan massa tidak menggunakan sistem lensa berkualiti tinggi, namun ini boleh membuat artifak-artifak optik menjadi kelihatan seperti hantu bagi mata awam.

Para jurugambar di era ini juga boleh mengambil lebih banyak gambar sehingga kemungkinan mendapat satu atau dua daripada gambar pelik pun meningkat.

"Cuba ambil beratus-ratus gambar di sebuah bangunan tua berjamur pada malam hari, maka anda bakal mendapat gambar-gambar yang agak ganjil," kata Wood.
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment